Üveges munka hírek.2023.01.11


Sajtóközleményben számolt be augusztus végén Békés megye harmadik legnagyobb árbevételű cége arról, hogy az európai energiaválság és a keresleti oldalon tapasztalható zavarok miatt lehűtik az orosházi Guardian FLOAT üveg-kemencét, és előreláthatóan az újraindítás legjobb esetben a jövő tavasszal történhet meg. Az újraindítás a tervek szerint akkor történhet meg, amikor a földgázárak, az alternatív tüzelőanyagokkal történő tüzelési lehetőségek, valamint a keresleti feltételek ezt lehetővé teszik. Jelezték, a lehűtés az európai energiaválság következménye, mivel a földgázárak történelmi magasságokba emelkedtek, ez pedig megemelkedett egységköltségeket eredményezett, emellett jelenleg a keresleti oldalon tapasztalható zavarok is közrejátszottak a döntésben. A termelés azonban folytatódik a bevonó- és laminálósorokon. A vevők kiszolgálása továbbra is Orosházáról és a Guardian hálózat többi részéből történik.

Azt is írták a nyár végén kiadott közleményben, hogy a Guardian Orosháza nem látja a foglalkoztatásra gyakorolt jelenlegi hatását, ezért a következő hetekben felméri a gyár tevékenységi szintjét és ennek megfelelő foglalkoztatási tervet készít. Munkatársai biztonságát nevezték az első számú prioritásuknak.

A fentiekre tekintettel nemrégiben a Narancs.hu kérdéssort küldött el a Guardian Orosháza Kft.-nek, amelyben azt tudakoltuk, nem fenyeget-e az a veszély, hogy féléves leállás után nem indítják jövő tavasszal újra a floatüveg-kemencét, tekintettel az üvegipar általánosan kedvezőtlen jelenlegi helyzetére, és arra, hogy nagyobb kapacitású német- és lengyelországi gyáraikba összpontosítják a jövőben a termelést. Azt is kérdeztük, tudnak-e már pontosabbat mondani a jelen helyzet foglalkoztatásra gyakorolt hatásáról. Lesznek vagy sem elbocsátások a mintegy 300 főt foglalkoztató cégnél? Ha igen, mekkora nagyságrendben? Hosszú távon élet-és versenyképes-e az orosházi síküveggyár? - firtattuk. Az iránt érdeklődtünk, hogy a jelen helyzetben felvették-e a kapcsolatot a térség országgyűlési képviselőjével, Erdős Norberttel (Fidesz-KDNP), aki egyben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megbízásából területfejlesztés közpolitikai összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos is.

Egy hét után kaptunk szűkszavú választ a cég amerikai központjából. Eszerint a Guardian Orosháza Kft.-nek az ideiglenes kemence lehűtésének kezdete előtt közzétett korábbi nyilatkozatán kívül nincs jelenleg megosztható új vagy további információja. "A gyár fő fókusza jelenleg a kemence biztonságos és ellenőrzött lehűtésének végrehajtása, amely egy több hétig tartó folyamat" - írták. Végül közölték, hogy további információt akkor tudnak adni, "ha lényeges változások történnek".

Kicserélték a sárga üvegeket az U alakúnál

Mivel kicserélték, immár mindenhol épek a sárga kopolit üvegek az Andrássy út 24-28. szám alatti társasház függőfolyosóin, az úgynevezett U alakú épület Andrássy út felőli oldalán - ismertette a helyszínen Paluska Krisztina, a társasház közös képviselője, valamint dr. Szigeti Béla, a körzet önkormányzati képviselője. A beruházás nem csak a függőfolyosók kopolit üvegeit érintette, hiszen a függőfolyosóknál a végfalakat ugyancsak újraszigetelték, felújították.


Orosháza üvegipari sikereiben a Guardian Orosháza Kft. is nagy szerepet vállal. A cég, az indulás óta folyamatos gyártásban állít elő különböző típusú üvegeket. A fejlődés és termékfejlesztés pedig meghozta gyümölcsét: a cég világszinten teremt építészeti látványosságokat, és kínál az emberek számára élhetőbb megoldásokat.

Üvegipari fejlesztések 

Ez a cikk a papír és az üveg laminátumként való kombinálásának különféle módjait, valamint az átlátszóságra gyakorolt ​​hatásokat vizsgálja. A laminátum ebben az összefüggésben egy olyan papírréteget jelent, amely az üvegrétegek között van, és ragasztóval van összefogva. Különböző típusú papírokat és ragasztókat használtak az üveg-papír-laminátumok transzparenciával és áttetszőséggel kapcsolatos potenciáljának vizsgálatára. Ezek a laminátumok az épületek építésében, biztonsági üvegekben, nyomtatott elektronikában és még sok másban is alkalmazhatók. Különféle ragasztók és papírok felhasználásával a minőségi bizonyítékok azt mutatták, hogy az epoxi a legjobb az átlátszóság tekintetében, és a leghatékonyabban tapad.

Bevezetés, üveges motiváció és kutatási célok

A fenntarthatósági célok miatt fontos a megújuló erőforrások felhasználásának növelése. A megújuló és újrahasznosítható erőforrások felhasználásával történő építkezést lehetővé tevő technológiák fejlesztése és új módszerek és anyagok felfedezése a folyamatos növekedés kritikus összetevője lesz.

A papír kívánatos építőanyag; nagy merevség/tömeg arányú, és megújuló erőforrás, a fa felhasználásával állítható elő. Ezért a "BAMP! Épület papírral" 2017 óta működik a darmstadti TU-ban. Ennek az interdiszciplináris projektnek a keretében megteremtik az alapokat a papír, mint építőanyag hozzáférhetővé tételéhez. A projekt első esettanulmányai, pl. (Kanli et al. 2019 ), már kimutatták, hogy a papírban nagy lehetőségek rejlenek az építőanyagként való alkalmazásra.

Az üveg természetesen átlátszó anyag, amely nagy merevséggel és kopásállósággal is rendelkezik. Az üveget egyre gyakrabban használják az építőiparban és az építészetben, és folyamatosan fejlesztik tovább különböző alkalmazásokhoz (Schneider et al. 2016 ).

Annak ellenére, hogy a papír egy olyan anyag, amely hosszú távon megállja a helyét az építőiparban, még mindig szükség van alapkutatásokra és szabványokra, hogy leküzdjük a benne rejlő gyenge pontokat, mint a nedvességérzékenység és a tartós illesztési technológiák. A papírt tartalmazó üvegrétegek létrehozása során a cél az, hogy megvédjék a papírt például a nedvességtől. A másik oldalon a papír növeli az üveglapok felhasználási lehetőségeit és sokoldalúságát az árnyékoló alkalmazásoktól a madárvédő üvegekig és a belsőépítészetig. A funkcionális papírok is szóba jöhetnek, mint például a nyomtatott elektronika és a papírba integrált érzékelők. Egy másik motiváció a papírüveg laminátumok (eredményből származó) anyagtulajdonságainak felhasználása, hogy feltárjuk e kompozitokban rejlő lehetőségeket, amelyek teljesen új alkalmazásokhoz vezethetnek.

A cikk első célja, hogy megfelelő eljárást találjon üvegből és papírból készült laminátumok előállítására (1. ábra ) . A második lépésben az ilyen laminátumok különféle kombinációinak tulajdonságait kellett megvizsgálni. Figyelmet fordítottunk a próbatestek átlátszóságára azáltal, hogy átlátszóságát a papír Schopper-Riegler (SR) értékéhez viszonyítottuk. További kis bemutatók segítségével bemutatják a laminátumok jellemzőit változó papírminőséggel, hogy befolyásolják az átlátszóságot és az áttetszőséget. Az eredményeket bevezetőként használják fel az üvegpapír laminátumok témakörébe, hogy mélyebbre tudjunk menni a témában.

Üveges-munka Hírek 

Szolgáltatások

Szolgáltatások