Rólunk

Rólunk

Üveges munkák kezdete Mátyás tér 16 szám alatt kezdödött

szolgátatásunk kezdete kezdete 1989 foglalkozunk épület-üvegezéssel,számos elégedett ügyféllel. 30 év építőiparban eltöltött év, garancia a munka minőségére. Az összes építőipari szakmában vannak megbízható partnereink,kollégáink akikkel összetett akár generál kivitelezéseket is meg tudunk oldani

Amit rolunk írt az újság

A Mátyás téri üvegesek utolsó képviselője

A Mátyás tér környékén dolgoztak a régi Józsefváros üvegesmesterei és üvegkereskedői. Ma csak Nagy Oszkár üvegesműhelye található itt - közel s távol nincs is más -, neki azonban a fia és az unokái is üvegesek.

Az 1900-as évek elejének lakcímjegyzékeiben egymás után sorakoznak a józsefvárosi üvegesek nevei, főleg a Mátyás tér tágabb környékéről. A Kesztyűgyárral szembeni sarokház restaurált felirata is ezt hirdeti: Épületüveg és táblaüveg nagyraktár. A tér másik oldalán a 72 éves Nagy Oszkár üveges az egyetlen, aki ma még ezt a hagyományos iparosvilágot képviseli, ami Józsefvárost naggyá tette egykor. Könnybe lábad a szeme, amikor megemlíti, hogy sorra haltak ki az öreg mesterek, akikkel jó baráti viszonyt ápolt, és sokszor egymáshoz küldték a kuncsaftot, ha olyat kért, amiben a másik volt specialista. A vevő kiszolgálása itt fontosabb volt, mint a versengés, s mindenki tisztességgel meg tudott élni így is.

Azt is megcsinálják, amit a gyorsszolgálat visszadob

Nagy Oszkár a régi iskolát képviseli, azt a hagyományos üvegességet, ahol a kézi munka az elsődleges, a vevőkkel pedig közvetlen a kapcsolat. Amíg beszélgettünk, be-beköszöntek a nyitott ajtón, megrendelői környékbeliek, sokszor jó ismerősök - kisebb munkáért sokszor pénzt sem fogad el tőlük -, de az ismeretlenekkel is türelmesen elbeszélget. Elvállal olyan nehéz dolgokat is, amiket egy üveges gyorsszolgálat már nem csinál meg. Régi íves ablakokba is vág üveget, ahogy a régi mesterek, szem után szabad kézzel. (Ezt a fia és az unokái is megtanulták.) A műhelyben most is volt néhány különleges ablak, az egyikbe egészen sajátos, csúcsos ívű üveget kell vágni. Félrerakja a megmenthető különleges régi üvegeket is. Sárga katedrálüveget már nem kapni, de így eredetire tud cserélni egy katedrálüveges ajtóüveget is. 

Nagy Zsoltnak az Üllői úton van nagy műhelye egy ipartelepen sok géppel. Nagyméretű, ragasztott és termálüveggel is dolgozik, utóbbit bármilyen formában el tudja készíteni, akár műemlék házak felújításához is. Kocsival jár mindenfelé a városban, telefonon tartja a megrendelőkkel a kapcsolatot, honlapja van, és az interneten hirdet (az édesapja üzletét is hirdeti). Az unokák üzlete már inkább a közösségi médiára alapul, és újszerű szolgáltatásokkal kombinálják az üvegességet.  

Tévedünk, ha azt gondoljuk, Nagy Oszkár kedélyes műhelye korszerűtlen. A kézműves munkára, a közvetlen hangnemre egyre nagyobb az igény. Szöveg: Bányay Géza; Kép: Huszár Boglárka 

Szolgáltatások

Szolgáltatások